top of page
Lees hier de cliëntenfolder van Novadic Kentron
Behandeling van aanhoudende pijn en gebruik van
medicijnen of middelen
Â
Aanhoudende pijn en gebruik van medicijnen of middelen
Een op de vijf mensen heeft aanhoudende pijn (pijn die langer dan drie maanden duurt). Soms begint het met een ongeluk of blessure, soms met een ziekte of aandoening, soms is er helemaal geen duidelijke oorzaak.
Â
Als je lange tijd veel pijn hebt, is de kans groot dat je pijnstillers neemt. Als gewone pijnstillers niet goed helpen, kan de dokter je zwaardere pijnstillers voorschrijven. Dit zijn vaak opiaten, zoals oxycodon, fentanyl of tramadol. Of je gaat andere middelen gebruiken om de pijn te verdoven, zoals alcohol of blowen.
Â
Als je deze pijnstillers of middelen een tijdje gebruikt, is de kans groot dat je verslaafd wordt. Je krijgt er dan een probleem bij. Het middel heeft steeds minder effect, maar als je ermee probeert te stoppen, krijg je meer pijn. Werken, sporten, hobby’s, het huishouden: alles wordt moeilijk. Bij Novadic-Kentron gaan we jou helpen om anders met de pijn om te gaan.
Â
Wat is pijn?
Pijn is belangrijk voor het lichaam. Als je nooit pijn zou hebben, merk je niet dat je bijvoorbeeld in een spijker trapt of je brandt aan een hete oven. Daardoor kan veel schade aan het lichaam ontstaan. Pijn is dus een waarschuwing.
Â
Maar je pijnsysteem kan ook overgevoelig raken. Dan waarschuwt het te snel en te hard. Je pijnsysteem is dan overbeschermend geworden. Je kunt het een beetje vergelijken met een allergische reactie: het lichaam heeft dan een felle reactie op een stof die op zich niet gevaarlijk is. Maar je hebt er wel veel last van.
Â
Pijn betekent dus niet altijd dat er (nog) schade is. Ook is het mogelijk dat er wel schade, een aandoening of een beperking is, maar dat de pijn enorm wordt versterkt. Je gaat dan minder of anders bewegen en je spieren zijn meer gespannen. Daardoor kan je nog meer pijn krijgen. Die pijn is echt, het is geen inbeelding of ‘aanstellerij’. Maar er is wél iets aan te doen: je kunt je pijnsysteem voor een deel ‘herprogrammeren’ en zo minder gevoelig maken.
​
De invloed van medicatie en andere middelen
Drugs, alcohol of (zware) pijnstillers kunnen in het begin de pijn verlichten. Ook voel je je kalmer. Maar al na enkele weken werken ze minder goed. Je hebt steeds meer nodig. Je kunt somber en lusteloos worden. Je komt nergens meer toe en kunt nergens meer van genieten. Ook raakt je pijnsysteem nog meer in de war. Je lichaam wil je ‘waarschuwen’, maar het alarm wordt steeds geblokkeerd en gedempt. Dus zet je lichaam het alarm (je pijn) harder. Maar stoppen of minderen is moeilijk, omdat de pijn dan meteen weer erger wordt.
Â
Gecombineerde behandeling
Het is belangrijk om de pijn en het middelengebruik tegelijk aan te pakken. Dat doen we bij Novadic-Kentron met een speciale behandeling. Je kunt deze behandeling volgen in Breda, Tilburg, Den Bosch of Eindhoven. Je moet dus wel naar deze locaties toe kunnen komen. Â
Â
In het eerste gesprek (intake) bespreken we jouw klachten en wensen. Je krijgt dan je eigen behandelaar. Deze is de hele behandeling bij jou betrokken. We werken in zes groepssessies aan de volgende doelen:
meer inzicht in pijn en de invloed van medicijnen en middelen;
anders leren kijken naar pijn en anders omgaan met pijn;
het opnieuw ‘trainen’ en minder gevoelig maken van je pijnsysteem;
conditie en kracht opbouwen;
gezonder leren leven;
je waarden en doelen ontdekken en eraan werken om die te behalen.
Â
Je kunt ook ondersteuning krijgen van een ervaringsdeskundige. Deze kan uit eigen ervaring vertellen over de behandeling en je vragen beantwoorden.
Â
De groepssessies bereiden je voor op het tweede deel van de behandeling: de detox. Dat is het afbouwen van medicijnen of middelen. Na de groepssessies helpen we jou ambulant (je komt dan voor afspraken naar ons) of in de kliniek met het verminderen van de medicijnen of middelen. Daarbij volg je ook een training met virtual reality. Je gaat dan in twaalf keer in een soort spel aan de slag met je pijn.
​
Werkwijze
We maken samen met jou een plan dat past bij jou. We ondersteunen je ook als je tijdens de behandeling (tijdelijk) meer pijn krijgt. Na de behandeling kijken we samen of je weer op eigen kracht verder kunt. Of wat je verder nodig hebt om te herstellen, bijvoorbeeld fysiotherapie, vervolgbehandeling in een pijncentrum of een andere behandeling binnen de verslavingszorg of ggz.
Â
Voorwaarden voor deelname
Je kunt meedoen als je langer dan drie maanden pijn hebt, afhankelijk bent van pijnmedicijnen of andere middelen, en weer met minder pijn en minder middelen wilt leven. Je moet wel naar Breda, Tilburg, Den Bosch of Eindhoven kunnen komen. Ook moet je willen werken aan het veranderen van je gewoontes en het doen van oefeningen.
Â
Meer informatie of aanmelden
Â
Wil je meer weten over deze behandeling? Neem dan contact op met Advies en Informatie, via mail hulp@novadic-kentron.nl of telefoon 073-689 90 90. Als je je  wilt aanmelden, kun je een verwijzing vragen aan de huisarts onder vermelding van Novadic-Kentron, SGGZ, Programmalijn pijn
​
website: www.novadickentron.nlÂ
​
​
Copyright folder: Novadic Kentron, september 2022Â
​
bottom of page