top of page
Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen

Studieonderzoek zorgprofessionals in opleiding: "De patiënt kan wel zo veel zeggen..."

Studenten van een opleiding tot zorgprofessional stuurden ons een mail in het kader van een studieonderzoek. Wij mochten commentaar geven. Wij schrokken ervan hoezeer er onder deze startende studenten in hokjes wordt gedacht.

Handen met groene operatiehandschoenen
De zorgprofessionals van de toekomst aan het woord:

Wat wij als groot probleem ervaren is opoïdmisbruik bij chronische  pijnpatiënten. Wij hebben het idee dat dit mede komt omdat er geen zicht is op wat de patiënt thuis daadwerkelijk gebruikt. De patiënt kan heel veel vertellen, maar wat er daadwerkelijk gebeurt weten we niet.


 Doelstellingen

-          In de thuissituatie moet er exact gemonitord kunnen worden wat er aan opioïden wordt gebruikt.

-          Er moet bewustwording zijn van bijwerkingen van opioïd gebruik bij de patiënt (educatie).

-          Er moet gestructureerd en vlot afgebouwd worden middels een vaststaand schema.

-          Er moet een beperking zijn van de opioïd intake per inname moment.



Vragen

-          Herken je ons handelingsprobleem, onvoldoende zicht op het gebruik van opioïden van chronische pijnpatiënten in de thuissituatie?  Hoe heb jij dit als ervaringsdeskundige ervaren?

-          Ben je het met onze bovenstaande doelstellingen eens? Zo nee, waarom niet? Welke (aanvullende) doelstellingen heb jij nog?

-          Wat zou voor jou het belangrijkste zijn om opiaatmisbruik/ -, verslaving te voorkomen? Kunnen onze doelstellingen daarbij helpen denk je?

Tot zover de Zorgprofessionals in Opleiding ....

Hier volgen de reacties van leden van onze Besloten Facebookgroep Opiaten Afbouwen

Tina: "Alleen al het woord “vlot”…Het bevestigt maar weer eens dat afbouwen een vak apart is. Fijn om het in de spotlight te zetten, maar dan wel in een ruimer kader en niet zoals het hier benaderd wordt.." 

Elise: "Precies, je slaat de spijker op z’n kop. Dat was ook mijn gedachte, nadat ik vanochtend de moed had gevonden om ook de rest van de tekst te lezen; ik was gisteren zo boos dat ik na de helft de rest niet eens meer wilde lezen. Ik heb het gevoel dat we met deze lichting studenten weer een behoorlijk aantal stappen teruggaan als je het over vooroordelen hebt. Je leest al wat hun standpunt is aan de hand van hun "vragen"; het lijkt er meer op dat ze bevestiging zoeken voor dit standpunt, niet dat ze met een open blik iets van ons willen leren."

Joly: "Ik ben eigenlijk altijd bereid om vragen te beantwoorden, maar merk dat het bij dit verzoek wringt. Ik heb niet het idee dat hier open vragen gesteld worden; er is hier is sprake is van vooringenomen ideeën. Kijk naar de eerste zin van de probleemstelling, waarin gesproken wordt van misbruik. De onderwerpen die ze als uitgangspunten hebben geformuleerd bieden haast geen ruimte voor het individu.

Dit terwijl maatwerk de sleutel is. Binnen onze groep is iedereen op eigen wijze en op eigen tempo aan het afbouwen. Dit zou het uitgangspunt moeten zijn en dit proces moet gesteund worden en niet gekaderd. Een goede informatievoorziening is daarbij heel erg helpend, en dat geldt zeker ook voor de professional. Het gevoel bekruipt me dat ze misschien wel vanuit de boekjes weten hoe het afbouwen hoort te gaan, maar niet wat de werkelijkheid is. Het woordje vlot, daar struikelde ik ook over. Ze hebben geen idee waar ze het over hebben."


Mieke: "Wat een negatieve insteek. Ik word hier heel boos om. Drie jaar geleden kreeg ik oxycodon voorgeschreven door vanwege plotselinge vreselijke pijnen. Ik had toen geen idee wat de gevolgen waren van langdurig gebruik en ik heb het NOOIT misbruikt. Als ik een arts bezoek kom ik daar voor een behandeling, niet om hem of haar te misleiden." Peter: "Hoezo misbruiken? Ik krijg een baxter met een afgepaste hoeveelheid langwerkend, en snelwerkend in een doos. Zou ik meer slikken dan heb ik de volgende dagen niets. Ze hebben me er vlot opgezet. Maar vlot eraf? Hoe dan..? En hoezo zijn wij de schandalige verslaafden? Als we dit van te voren hadden geweten waren we er nooit aan begonnen."

 

Remco: "Als ik de opzet van dit onderzoek zie dan vraag ik me af waarom ze deze vragen stellen. De vooringenomenheid druipt ervan af. Misschien wat kort door de bocht, maar willen ze hier wel wat van leren?"

Jannie: "Het ligt weer aan de patiënt, echt!! Pffff.."

 

Karina: "Ik vind het beschamend om te lezen dat een zorgprofessional in opleiding deze probleemstelling en doelstellingen formuleert. Luisteren naar de patiënt, zonder oordeel, dat moet het uitgangspunt zijn. Als het goed is hebben ze dat geleerd in hun vooropleiding mbo-v of hbo-v. Maar ik zie het hier niet terug."


Rick: "Beste mensen: denk na over wat de woorden die je gebruikt teweeg brengen. Zo te zien is men zich daarvan niet bewust. Mijn advies: luister neutraal naar de patiënt zonder vooringenomen oordeel. Alleen wanneer vertrouwen gelijkwaardig voelt kan een afbouw (naast veel, heel veel hard werken) tot een succes leiden "


Gelukkig zijn wij inmiddels in gesprek met de opleidende instelling en hopen in goed overleg tot een oplossing te komen.

  • Lid worden van de Besloten Facebookgroep Opiaten Afbouwen?

  • Je aanmelden als medisch professional om in de groep mee te lezen in het kader van ons Project Arts, Apotheker in de Groep? Ga naar https://www.facebook.com/groups/opiatenafbouwen



273 weergaven
bottom of page