top of page
Carol Vlugt

Intercollegiaal overleg tussen huisarts en verslavingsarts: wat kan dit voor jou betekenen



intercollegiaal overleg huisarts en verslavingsarts

Sommige huisartsen hebben weinig ervaring met het begeleiden van een patiënt die opiaten gaat afbouwen. Daarvoor is een oplossing, namelijk een intercollegiaal consult (overleg) met een verslavingsarts.

Een intercollegiaal consult is heel gebruikelijk. Stel dat iemand een hartaandoening heeft, dan wordt ook vaak een intercollegiaal consult aangevraagd, met hartspecialist.

 

Je kunt je huisarts verzoeken om intercollegiaal overleg aan te vragen met een verslavingsarts van een kliniek in de buurt.

 

Een verslavingsarts kan een behandeladvies te geven dat helemaal past bij jouw situatie en jouw arts zo nodig begeleiden bij de behandeling. Een verslavingsarts heeft een studie van zes jaar achter de rug en weet alles over het voorschrijven en afbouwen van opiaten.


Wat als jouw huisarts niet voor openstaat voor overleg met een verslavingsarts?

Helaas ontvangen wij regelmatig signalen van mensen dat hun huisarts niet openstaat voor intercollegiaal overleg. Wat kun je doen...?

  • Je kunt zeggen dat intercollegiaal overleg heel gebruikelijk is bij de behandeling (onder andere hartpatiënten) of andere patiënten die speciale aandacht nodig hebben.

  • En dat jij dit graag zou willen als een soort 'second opinion' omdat je het gevoel hebt dat het niet goed gaat met met afbouwen, dat je het niet trekt, dat je je slecht voelt.

  • Het is belangrijk om te onderbouwen dat je je slecht voelt. Vul de OASE Opiaten Afbouwen Subjectieve Ervaringsmonitor in, gedurende een week. Daarmee geef je een duidelijk beeld van hoe je je voelt qua ontwenning. https://www.opiatenafbouwen.nl/ontwenningsverschijnselen-meten

  • Als je zelf alles geprobeerd heeft en het lukt nog steeds niet, kan Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen ( in uiterste nood) eventueel helpen met bemiddelen: mail naar contact@opiatenafbouwen.nl






66 weergaven
bottom of page