
Afbouwschema's
Wat is een goed afbouwschema
Waarschijnlijk heb je deze pagina aangeklikt omdat je wilt weten wat voor jou het beste afbouwschema is. Maar er bestaat niet één afbouwschema dat voor iedereen geschikt is. Een goed afbouwschema voldoet in ieder geval aan de volgende punten.
-
Behandelaar en patiënt werken samen
Onderzoek laat zien dat een afbouwtraject het meeste kans op succes heeft wanneer arts en patiënt het eens zijn en samen werken. Wederzijds vertrouwen is belangrijk.
Jij en je arts kiezen samen een schema dat voor jou haalbaar is. In het schema staat hoe vaak de dosering omlaag gaat en hoeveel je gaat minderen.
-
Afbouwen is maatwerk
Het afbouwschema moet passen bij jou, jouw gezondheidssituatie, jouw lichaam en de duur van het gebruik van de opiaten.
-
Flexibiliteit
Een goed afbouwschema is flexibel en heeft ruimte voor aanpassingen, al naargelang hoe jij je voelt.
-
Stabiliseren
Als je veel last hebt van ontwenningsverschijnselen, moet er binnen het schema ruimte zijn om een afbouwpauze in te lassen. Dit heet stabiliseren. Na een periode van stabiliseren moet het afbouwschema worden aangepast, anders loop je weer tegen dezelfde problemen aan.
-
Steeds langzamer afbouwen
Hoe hoe dichter bij nul je komt, hoe meer het afbouwtempo omlaag moet. Doe je dat niet, dan krijg je steeds meer last van ontwenningsverschijnselen. Bij sommige mensen moet het tempo al veel eerder verlaagd worden omdat hun lichaam te heftig reageert op de dosisverlagingen.
-
Geen dwang
Een goed afbouwschema is een leidraad, geen dwangmiddel.
Leg jezelf geen dwang op. En laat je niets aanpraten door anderen (arts, familie) die denken dat jij best sneller kunt afbouwen. Jij bent degene die het tempo bepaalt want jij bent de enige die voelt wat het afbouwen met je doet.