DOSSIER Zwarte markt
Chronische pijnpatiënten die kopen op de zwarte markt
Sinds ruim een jaar stellen veel artsen zich harder op bij het voorschrijven van opiaten. Dit heeft te maken met het strengere voorschrijfrichtlijnen vanuit de overheid.
Soms zetten artsen de medicatie in één keer stop, soms wordt de patiënt gedwongen om (veel te) snel af te bouwen.
Het wrange is dat artsen die de patiënt zo hard aanpakken, meestal ook degenen zijn die jarenlang de opiaten aan de patiënt hebben voorgeschreven.
De mensen die door het strengere beleid getroffen worden zijn over het algemeen chronische pijnpatiënten. Voor hen is snel stoppen geen optie. Om überhaupt te kunnen stoppen hebben zij veel begeleiding nodig.
Maar helaas kiezen artsen soms voor een "snelle oplossing", die voor de patiënt heel veel problemen met zich meebrengt. De patiënt is letterlijk het kind van de rekening.
Wanneer een arts de richtlijnen te streng hanteert
Wanneer een patiënt aangeeft niet genoeg te hebben aan de pijnstilling die de arts voorschrijft is het belangrijk dat de arts hierover met de patiënt in gesprek gaat... en blijft.
Gebeurt dit niet, dan kan een gevolg zijn dat de patiënt pillen gaat kopen de zwarte markt. Heel onverstandig... maar helaas de realiteit.
Wanneer men eenmaal een voorraadje in huis heeft, is het heel makkelijk om steeds meer te gaan gebruiken.
Renée: mijn arts weigerde consequent het gesprek aan te gaan
"Ik heb al heel vaak aan mijn arts verteld dat dat één doosje oxycodon per week niet voldoende is. Maar hij weigerde consequent om meer voor te schrijven of om überhaupt het gesprek aan te gaan. Ik wist niet waar ik het moest zoeken van de pijn. Toen ben ik pillen gaan kopen op de zwarte markt; elke maand zes doosjes oxycodon."

'Op de zwarte markt hebben ze alles',
zei mijn huisarts
Britt heeft een verbrijzelde schouder. Maar vanwege haar verslavingsverleden krijgt ze geen pijnstillende medicatie van haar huisarts. NSAID’s mag ze niet gebruiken vanwege een maagverkleining.
“Toen ik zei dat ik echt medicatie nodig had, zei hij: “Op de zwarte markt hebben ze alles, dan ga je daar maar naar toe. Ik wens je veel succes.” Dat waren zijn letterlijke woorden. Hij stuurde me min of meer lachend de deur uit.
Sindsdien is het contact totaal verstoord. Het vertrouwen is weg. Het lijkt wel of hij er plezier in schept om mij te pesten."

In één keer van 100 mg naar 60 mg oxycodon
“Ik vertelde eerlijk aan mijn huisarts dat ik oxycodon bijkocht op de zwarte markt omdat de medicatie die hij voorschreef niet genoeg was tegen de pijn die ik had. Ik vroeg of hij mij wilde helpen met afbouwen.
Ik zat op 100 mg, maar hij wilde maar 60 mg per dag voorschrijven en dan moest ik ook nog wekelijks met 5 mg naar beneden. Ik hield het niet vol.
De huisarts zei, als het niet lukt op deze manier, dan stop ik direct alle medicatie, zet je op de wachtlijst voor de verslavingszorg en ondertussen moet je zelf zorgen voor je medicatie.”


'Kopen op de zwarte markt ? Dat moet je zelf weten,' zei de huisarts
“Omdat ik erg veel pijn had, vroeg ik mijn huisarts om extra medicatie. ‘Ik ben je dealer niet,’ antwoordde de huisarts - die mij al vanaf mijn 23e (7 jaar) oxycodon voorschreef.
Ik vroeg: ‘Moet ik het soms gaan kopen op de zwarte markt?’ Antwoord: 'Dat moet je zelf weten.'
Niet dat ik dat ooit zou doen... Maar hoe kan een arts zoiets zeggen..?"
Dossier Afbouwzorg Nederland
Top 4 Problemen bij Afbouwen
Het Dossier Afbouwzorg Nederland sluit aan bij de Top 4 van meest genoemde problemen bij afbouwen in het Onderzoek Afbouwzorg Nederland.
Onderzoek Afbouwzorg in Nederland
Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen doet onderzoek naar de ervaringen van mensen die onder begeleiding van de huisarts, apotheek, pijnarts of verslavingszorg willen stoppen met oxycodon, fentanyl, morfine of tramadol. De naam van het onderzoek is Onderzoek Afbouwzorg in Nederland. Er zijn inmiddels twee onderzoeksronden geweest,
De Eerste Onderzoeksronde had 37 respondenten.
Bekijk hier de uitslag.
De Tweede Onderzoeksronde is door 164 mensen ingevuld. Bekijk hier de uitslag.