top of page
Zorgmedewerker, medicatie

Begeleiding: wat als het mis gaat...?

​

We hebben in Nederland zo’n 12.000 huisartsen. Velen van hen zijn prima in staat om een afbouwtraject voor opiaten goed te begeleiden. Helaas zijn er ook huisartsen die hier absoluut niet in slagen. Voor jou als patiënt is het vreselijk als je dit moet meemaken. 
 

​Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen ontvangt regelmatig vragen van lotgenoten die te maken hebben met tekort schietende of gebrekkige begeleiding, of erger. Hier vind je een aantal vragen en mogelijke oplossingen.

 

Wat als jouw arts niet goed weet hoe hij/ zij jou het beste kan begeleiden en zelf advies nodig heeft?
Wanneer je een goede band hebt met je huisarts en je wilt graag dat hij of zij jou blijft begeleiden, vraag je huisarts dan om intercollegiaal contact aan te vragen met een verslavingsarts. De verslavingsarts kan je huisarts adviseren hoe jij het beste kunt afbouwen. Intercollegiaal overleg is niet raar of ongewoon, het gebeurt heel vaak.

 

​Wat als jij hebt het idee dat je huisarts jou met zijn/ haar adviezen de verkeerde kant op stuurt? 

• Heb je twijfels, om welke reden dan ook? Of wil je een intensievere, meer persoonlijke begeleiding tijdens het afbouwen? Vraag  je arts dan om een doorverwijzing voor een (ambulant) traject bij de verslavingszorg. Daar zitten deskundigen die heel veel verstand hebben van afbouwen. Je arts zal dit geen enkel probleem vinden. Het doel is dat jouw afbouwtraject goed en succesvol verloopt, en je arts zal je zeker steunen.

 

Wat als je het gevoel hebt dat je huisarts niet goed naar je luistert?

• Het beste wat je kan doen is een doorverwijzing vragen naar de verslavingszorg, zodat je in ieder geval een goede begeleiding krijgt voor je afbouwtraject. Bedenk wel dat niet alle instellingen voor verslavingszorg even goed zijn toegesneden op het behandelen van mensen met een medicijnverslaving: zorg dat je je van tevoren goed oriënteert.

Binnenkort voegen wij op deze site toe de pagina: Verslavingszorg: wat kun je verwachten. Daar vertellen we waar je op moet letten bij de keuze van een instelling voor verslavingszorg.

Voor nu kun je alvast kijken op de pagina's  Verslavingszorg en  Verslavingszorg: waar kun je terecht

 

Wat als je huisarts wil dat je te snel afbouwt?

De Handreiking Afbouw Opioïden van het IVM is de officiële richtlijn voor het afbouwen van opiaten in Nederland. Download hier de Handreiking en bekijk  het officiële advies voor het afbouwen van het middel dat jij gebruikt.

Mocht dat inderdaad anders zijn dan hoe jouw huisarts te werk gaat, dan kun je de richtlijn aan je huisarts laten zien. Wie weet, helpt het, en kun je hiermee je huisarts bijsturen.

Je kunt ook voorstellen om verder af te bouwen met taperingstrips. Bij taperingstrips ligt het tempo altijd lager en je kun begeleiding krijgen van de apotheker die de strips maakt.

​


Actief op zoek gaan naar een oplossing is vaak
                                          geen keuze
 maar een noodzaak.

 


Wat als je een verstoorde relatie hebt met je arts?

Wanneer je aan het afbouwen bent, ben je overgeleverd aan wat jouw huisarts wil. Als hij/jij jou dwingt om heel snel af te bouwen, kun je daar in principe weinig aan doen. Maar het is heel belangrijk om te blijven zoeken naar een oplossing, liefst één voor de lange termijn.
 

• Allereerst probeer je om te praten met je huisarts. Kom daarbij aan met concrete voorstellen over hoe jij zou willen afbouwen.
 

• Overstappen naar een andere huisarts kost tijd en is niet altijd even eenvoudig, maar het is wel mogelijk. Wanneer jij aangeeft dat het gaat om een ‘onoverbrugbaar conflict’ met je huisarts, waardoor hij/zij jou niet meer kan behandelen, is je zorgverzekeraar verplicht om te bemiddelen in jouw zoektocht naar een andere huisarts. Ook als alle andere huisartsenpraktijken in de buurt vol zitten.

Schrijf een brief naar je zorgverzekeraar om je situatie uit te leggen en hen te verzoeken jou te helpen een nieuwe huisarts te vinden. Als je het lastig vindt om je verhaal goed onder woorden te brengen, kunnen wij je helpen. Stuur een mail naar contact@opiatenafbouwen.nl.

 

• Opstappen bij je huisarts? Niet doen! Op het moment dat je geen huisarts hebt is er niemand die jou medicatie kan voorschrijven, geen opiaten en ook geen andere medicatie. Dan ben je nog verder van huis.



    Iedere patiënt heeft recht op  
                            een goede en respectvolle behandeling.
                                                    Ook iemand die opiaten afbouwt.

​
 

Wat als jouw arts plotseling je medicatie stopzet?
Het is vreselijk, maar dit kan gebeuren. Je kunt er niets tegen doen. Je kunt je arts niet kun 'verplichten' om toch jouw medicatie voor te schrijven. Probeer je energie te richten op het zoeken naar praktische oplossing.

Dit is zinvol

• Een lange termijn oplossing is om te proberen een doorverwijzing te krijgen naar de verslavingszorg. In de tussentijd heb je natuurlijk medicatie nodig. Het is de vraag of je arts je mee akkoord gaat, maar dit is zeker iets wat je kunt proberen.

• Praten, overleg, communicatie is en blijft de beste manier. Lukt het niet? Stuur een mail naar contact@opiatenafbouwen.nl; wij kunnen proberen te bemiddelen. Soms lukt het.


Dit is soms zinvol

• Naar de noodarts om medicijnen te vragen, of naar de spoedeisende hulp of weekend arts? Meestal heeft het weinig zin. Soms slagen mensen erin om hier medicatie vandaan te halen, maar vaak ook niet. Natuurlijk kun je het proberen. Zit je vlak voor het weekend, dan heb je misschien iets meer kans.

 

Dit is niet zinvol
• Een noodkreet bij de verslavingszorg? Vragen om medicatie en voorrang voor een behandeling? Zo werkt het niet. Ze hebben wachtlijsten, je kunt niet zomaar geholpen worden.

Dit is zeer onverstandig

• Schrijf jezelf NOOIT uit bij je huisarts als je nog geen nieuwe hebt! Op het moment dat je geen huisarts hebt is er niemand die jou medicatie kan voorschrijven.

Dit levert je op dit moment niks op

• Een klacht indienen tegen je huisarts? Op het moment dat je acuut in de problemen zit heeft dit geen enkele zin. Een klacht indienen doe je beter later, op een wat rustiger moment. Je kunt een klacht indienen bij Stichting Zorggeschil. Overigens zal het indienen van een klacht je niets concreets opleveren. Maar je kunt in ieder geval je zegje doen. 



De zwarte markt

• Doe het niet! Medicatie kopen op de zwarte markt kost je handenvol geld, en je weet nooit zeker  of je de medicatie krijgt die je wilt hebben, of een nep product.

Onthoud dat mensen die opiaten aanbieden op de zwarte markt dit alleen maar doen om geld te verdienen aan mensen die in nood zitten, zoals bijvoorbeeld jij op dit moment.


                             

bottom of page